Cu mare placere va prezint astazi raspunsurile oferite de administratorii de la Mandriva Romania. Sper ca aceste raspunsuri sa va ajute pe voi incepatorii in linux, eventual viitori utilizatori de Mandriva Linux, sa observati care este pulsul acestei comunitati. De asemenea tin sa ii multumesc lui Cristian Gherman pentru raspunsurile oferite.
1. Credeti ca viziunea utilizatorilor romani fata de ceea ce ofera o distributie linux s-a modificat fata de anii ’90?
R: Credem ca schimbarea este destul de vizibila, dar Linux inca reprezinta un subiect exotic pentru multi.
2. Atunci cand ati pus bazele comunitatii pe care o reprezentati anumite scopuri au fost stabilite. In ce masura acestea s-au realizat?
R: In masura de 100%. Ideea a fost de a concentra tutorialele lui Adyx de pe linux.ro intr-un singur loc, usor accesibil incepatorilor, si asta am reusit. Deoarece atat Adyx cat si maaxx erau utilizatori de Mandrake Linux (acum Mandriva) situl s-a axat pe aceasta distributie; pe atunci (2002-2003) nu aveai prea multe optiuni. Asa a inceput totul.
3. Comunitatea Dvs. s-a implicat in proiecte de colaborare cu institutii de invatamant(scoli, licee)? Are de gand sa se implice daca nu a facut-o pana acum?
R: Nu & nu se stie. Nu depinde numai de noi; pana acum institutiile statului nu au aparut foarte dornice de a econimisi banii de licente software. Mai tentati am fi sa ajutam organizatii non-profit.
4. Ce parere aveti despre celelalte distributii linux existente?
R: Cu cat mai multe, cu atat mai bine.
5. Credeti ca instabilitatea financiara existenta poate influenta evolutia unei anumite distributii linux?
R: Instabilitatea financiara actuala poate influenta (si deja o face) multe lucruri, distributiile linux, in speta companiile din spatele lor nu fac exceptie. Din fericire, indiferent de situatia financiara, Linux in sine nu va falimenta niciodata.
6. Ce credeti ca va rezerva viitorul pentru distributiile linux existente?
R: Lumea linux este foarte dinamica si greu previzibila, dar nu cred ca vom ramane vreodata fara optiuni, indiferent daca distributiile de azi vor mai exista sau nu.
7. Credeti ca numarul de utilizatori linux la nivel global va creste incat sa egaleze numarul de utilizatori windows?
R: Daca intrebarea se refera strict la uzul pe PC-uri atunci va fi cam greu sa se intample asa ceva prea curand. Pe de alta parte, credem ca exista mai multe echipamente (mobile, routere, servere etc) care ruleaza Linux decat utilizatori Windows ;-)
In incheiere as vrea sa va cer sa imi descrieti cum poate un utilizator sa instalaze un pachet folosind interfata grafica si/sau interfata text(consola).
Aceasta procedura este descrisa in detaliu aici.
In limba romana exista si instructiuni pe wiki-ul nostru.
Acesta a fost Spotlight – Mandrivausers Romania, nu-mi ramane decat sa le doresc succes in continuare si la cat mai multe si mai bune versiuni de Mandriva pentru utilizatorii acestei distributii linux. :)