Până la apariția Google Talk, Yahoo! Messenger și Skype au fost două programe de mesagerie instantă și recent telefonie online destul de folosite, lăsând MSN Messenger undeva mult în spate să se târască după atenția utilizatorilor. Istoria recentă s-a schimbat puțin o dată cu achiziționarea Skype de către Microsoft și retragerea MSN Messenger de pe piață.
Mulți utilizatori au văzut cumpărarea Skype de către Microsoft drept sfărșitul unui serviciu de calitate și din păcate se pare că lucrurile se adeveresc. Pe data de 14 mai anul curent, ”The H Online” a publicat un articol care ridică grave semne de întrebare în ceea ce privește felul cum Microsoft respectă intimitatea utilizatorilor care folosesc Skype pentru mesageria instantă. Conform cercetărilor întreprinse de publicația online anterior amintită, de fiecare dată când un link este transmis acesta este accesat de o terță entitate.
Un reprezentant al Companiei Skype a recunoscut că programul de mesagerie folosește tehnici de scanare a adreselor web trimise împotriva spamului și infracțiunilor online de tip phishing, atât cele transmise sub forma HTTP dar și HTTPS. Această descoperire a ”The H Online” a atras atenția și altor entități independente care au confirmat atitudinea companiei americane Microsoft în ceea ce privește intimitatea datelor transmise de utilizatori.
Pe data de 17 mai ”The H Online” a publicat un nou articol în care a prezentat concluziile sale despre Skype și paradoxal a descoperit că Microsoft nu a mai accesat linkurile transmise prin intermediul mesageriei instante. Indiferent că verificarea a fost oprită temporar sau permanent un lucru este cert: Microsoft nu acordă o importanță prea mare intimității utilizatorilor, drept urmare folosirea Skype poate catalogată ca un risc, căci nu se știe cum sunt prelucratre datele transmise.