În week-end am reușit să instalez Windows 8.1 Pro pe calculatorul din dotare și pot spune că sunt mulțumit de ceea ce oferă. Pentru a evita comentariile de genul ”de ce nu Windows 10?”, permiteți-mi să vă răspund în avans: îmi place mai mult Windows 8.1, pornind de la interfață până la felul în care pot personaliza sistemul de operare, în special chestiile care implică transmiterea de date către Microsoft.
Configurația calculatorului meu este:
– Intel Core 2 Duo, E4400, 2 x 2GHz (procesor cu două nuclee)
– 4 Gb RAM
– 1 x SSD Kingston 120 Gb, pentru sistemul de operare
– 1 x HDD Western Digital 1 Tb, pentru restul datelor multimedia
– Nvidia GeForce 430 GT, 1024 Mb VRam
Instalarea sistemului de operare s-a realizat de pe un clasic DVD, realizat cu programul Media Creation Tool (a se vedea secțiunea Descarcă a blogului), care mi-a descărcat cele necesare, pe care ulterior le-a cumulat într-o imagine ISO, pe arhitectura de 64 biți. Procesul de instalare a durat 15 minute, fiind nevoie de intervenție minimă: selectarea discului și introducerea codului aferent licenței. Configurarea sistemului de operare a implicat printre altele alegerea unei culori pentru ferestrele aferente, alegerea unui nume pentru calculator și desigur dezactivarea anumitor servicii precum SmartScreen Filter (mai sunt și altele dar îmi scapă acum) sau verificarea automată după actualizări.
De departe cea mai mare schimbare din Windows 8.x încoace este modul în care acesta se oprește, practic este un hibrid între shutdown și hibernare, lucru care permite un start rapid dar care pe mine unul m-a secat. Procesul de oprire a durat 2 minute din cauza acestei opțiuni. După dezactivare, am revenit la modul de oprire ”windows 7” când după ce apăsam pe Shut down în câteva secunde calculatorul se oprea.
Aplicațiile din Windows Store sunt a doua chestie nouă la Windows 8.1. Practic, așa cum pe un dispozitiv cu Android sau Ios putem instala aplicații mai mult sau mai puțin utile, acum putem face același lucru și pe versiunile noi de Windows. Pentru cei pasionați de ”apps”-uri lucru asta va fi plăcut deoarece în Windows Store se găsesc destule, de la aplicații precum Facebook sau Twitter până la jocuri precum Minion Rush. Ca orice aplicație va avea nevoie de RAM deci mare grijă la ceea ce instalați căci nu știți când rămâneți fără memorie RAM :)
Dacă preferați doar un sistem de operare, așa cum am ales eu, atunci aplicațiile sunt inutile și într-o mare măsură se pot dezinstala (câteva precum One Drive, nu pot fi eliminate). Primul pas a fost instalarea programelor necesare pentru componente, în special placa video, placa audio și multifuncționala. Un alt lucru necesar aici este instalarea DirectX, mai precis versiunea lansată în 2010 (ce vizează actualizări la DirectX 9) pentru că încă este necesar dacă vorbim de jocuri mai vechi care nu ”știu” de versiunea 10 sau 11 a programului. openGL este o alternativă fiind oferită cel puțin în cazul meu de Nvidia.
Intenționat am lasat acest aspect la final: Da, am ales să dezactivez serviciul care se ocupa de actualizările la Windows, personal nu mă interesează sa fac actualizări și înțeleg responsabilitatea acestei alegeri. Alte întrebări ? :D
Mda, instalare de pe dvd, 4 GB RAM…. Fara update , motivând că ție nu îți place… La fel, Windows 8 pentru că ție îți place mai mult fără a argumenta clar și tehnic. Lasa-te de publicat orice!
Multumesc de feedback Ion de la raion.
Acest blog nu este tehnic, nu stiu de unde ai concluzionat tu asta. Daca doresti un blog (mai) tehnic, atunci va trebui sa cauti in alta parte.
Ca sa raspund la afirmatia ta, non tehnic desigur, daca ceva functioneaza nu are rost sa il “repari”, la fel si aici cu Windows 8. Ratezi esenta faptului ca gusturile nu se discuta, ceea ce am scris eu poate fi considerat un feedback.
O sa ma las de publicat, dar nu acum, poate mai incolo .