Au trecut ceva ani de când nu am mai folosit Linux Mint, de curând însă ”gheața” a fost spartă când am instalat versiunea curentă a sistemului de operare, respectiv 19.1. În trecut am afirmat ca Linux Mint este tot ceea utilizatorii nu au găsit în Ubuntu și ritmul este același. În cazul meu schimbarea a survenit când am decis să las pe bătrânul Debian deoparte și nu Ubuntu.
Linux Mint 19.1, având numele de cod Tessa, oferă un suport extins pentru actualizări până în anul 2023, ceea ce înseamnă că orice utilizator care prețuiește actualizările le poate realiza fără prea mult stres, programul de actualizare al sistemului de operare fiind gândit în primul rând pentru simplitate.
Instalarea unui driver pentru placa video este de asemenea o activitate plăcută, fiind necesar ca utilizatorul să aleagă driverul potrivit. Mesajul de întâmpinare (cel numit Welcome) apare atunci când Linux Mint este pornit pentru prima dată și oferă practic un tur al sistemului de operare precum și scurtături către programe utile pentru personalizarea lui.
Fiind vorba de o distribuție linux accesul la depozitele de pachete este oferit prin intermediul programului Software Manager, unde utlizatorul caută programul dorit si printr-un clic îl instalează. Setările pentru mediul de lucru sau pentru întreg sistemul de operare pot fi modificate prin intermediul programului System Settings.
După ce am instalat actualizările și driverul pentru placa video am început să instalez programele de care aveam nevoie. Chrome și-a făcut loc, la fel Steam, Pidgin, Clementine, VLC și editorul Geany a încheiat tabloul. Suita Libre Office fiind deja instalată, am căutat și instalat fonturile prezente sub Microsoft Office în speță Times New Roman.
Pe final am păstrat doar o singură chestie mai neplăcută. În cazul în care aveți dual boot Windows 7 cu Linux Mint, ora indicată de fiecare sistem de operare va fi cu 2 ore în plus sau minus. Soluția am găsit-o pe site-ul webupd8.org unde practic se ”împacă” și capra și varza :) .