Programe educaționale: Marble și Stellarium

Indiferent că sunteți în cadrul sistemului de învățământ sau nu, ziua de 17 septembrie anul curent, a marcat începerea noului anului școlar și o dată cu el a început stresul atât pentru părinți cât și pentru elevi. Așa cum și titlul o sugerează acest articol dorește să prezinte două programe libere care pot fi folosite în mediul educațional: unul este versiunea digitală a clasicului atlas școlar pe când cel de-al doilea program este un simulator astronomic.

Marble-iconDacă v-a plăcut geografia așa cum și mie mi-a plăcut, atunci atlasul școlar a fost cel mai bun prieten al vostru, prieten care purta asupra lui ”amprentele” tuturor celor care l-au folosit înaintea voastră. O dată cu dezvoltarea tehnologiei și inevitabilul s-a produs, dacă poate fi numit așa, dezvoltatorii mediului KDE au reușit să transpună umilul atlas cu tendințele lui oarecum socialiste pe care subsemnatul încă îl mai are, într-un program liber, care îmbină funcțiile unui atlas școlar cu vastele informații deținute de saitul Wikipedia. Programul se numește Marble iar vesiunea specifică windows poate fi descărcată de aici.

Stellarium este genul de program care alături de Marble poate oferi oricui un acces destul de mare la informații utile despre planeta noastră și spațiul extraterestru care ne înconjoară. Am descoperit acest program din întâmplare pe vremea când foloseam openSUSE și la nici 10 minute de la instalarea lui m-a fascinat. Stellarium este un simulator astronomic care emulează condiții asemănătoare cu cele simțite atunci când folosim un binoclu sau în cel mai bun caz un telescop și privim pe cerul nopții. Pe lângă cataloagele descărcabile cu peste 200 milioane de stele, programul mai poate simula răsărituri sau apusuri de soare, eclipse de lună și de soare, alături de o grafică excelentă a constelațiilor ce corespund zodiilor precum și a elementelor ce compum Galaxia Calea Lactee. Programul Stelarium este disponibl pentru versiunile de Windows pe 32 de biți dar și versiunile pe 64 de biți.

Prin folosirea acestor două programe un elev poate să învețe câtuși de puțin că un calculator este o unealtă cu roluri multiple, nu doar un mijloc de a sta pe rețelele de socializare sau de a descărca diferite tipuri de conținut multimedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *