Programare in Python

Pentru cei care folosesc un limbaj de programare, cazul de fata Python, sunt sigur ca au dat peste o gramada de articole in care cei care doresc sa invete primesc numeroase recomandari si tutoriale. Astazi numarul lor va mai creste si cu articolul meu; desigur acest articol contureaza parerea mea. Din ce am putut vedea, se mizeaza foarte mult pe recomandari personale al anumitor site-uri sau carti fie gratuite, fie contracost. Personal nu am urmat acest tipar ci am cautat site-uri care contin colectii de adrese web cu Python pentru incepatori; de unde am ales ceea ce am considerat corect.

Ce este Python?
Python is a programming language that lets you work more quickly and integrate your systems more effectively. You can learn to use Python and see almost immediate gains in productivity and lower maintenance costs. Python runs on Windows, Linux/Unix, Mac OS X, and has been ported to the Java and .NET virtual machines.

De unde obtin Python?
Daca folositi o distributie linux sunt sanse destul de mari sa fie deja instalat; pentru a verifica asta deschideti managerul de pachete al distributiei si folositi cuvantul cheie “python”. Daca folositi windows cu siguranta va trebui sa instalati acest limbaj de programare, alegand unul dintre kit-urile de pe aceasta pagina.

Primii pasi spre Python:
Se stie ca primii pasi sunt si cei mai grei dar cu putina vointa se poate invata. Daca cumva simtiti ca va atrage acest tip de limbaj de programare atunci va pot spune ca site-ul Python va ofere foarte multe resurse clasificate in functie de nivelul celui care vrea sa invete si desigur pe versiuni; pentru a vedea exact la ce ma refer accesati acest link sectiunea “Tutorial”. Eu unul am ales Python 2.6 pentru ca asta imi ofera Debian, deci m-am orientat catre documentatia specifica acestei versiuni. Un alt site care mi s-a parut destul de util este acesta: http://wiki.python.org/moin/BeginnersGuide. In cadrul lui, daca cititi cu atentie o sa gasiti doua sectiuni interesate:
BeginnersGuide/NonProgrammers (pentru cei care nu au facut niciodata programare in Python)
BeginnersGuide/Programmers (pentru cei care au mai facut programare in Python)
Fiind prima data cand am folosit acest limbaj de programare am ales prima sectiune. Ca si metoda personala am urmat sfatul unei carti: atunci cand se face programare pentru prima data(indiferent de limbaj) prin copiere si rulare de exemple este recomandat a se evita copy & paste pentru ca nu se invata nimic ci se iroseste timp. Ca si editor de text am ales Geany, deoarece are facilitatea de a recunoaste si fisiere scrise in python si nu numai. Astfel ca dupa 2 zile de exersat si cu cateva exemple in fata ochilor am reusit sa creez un script care afiseaza un mesaj de intampinare. Daca doriti sa il incercati, il puteti obtine de pe aceasta pagina.
Spor la invatat si programat! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *