Titlul poate parea pompos dar aduce cu el un mesaj cat se poate de adevarat: cei care foloseau openSUSE 11.3, pe 32 de biti si mediul de lucru KDE alaturi de driverul nvidia versiunea 260, aveau mari probleme sub KDE de la freeze la crash. Sa fiu sincer am observat acest aspect, mai putin cei drept, si pe la alte distributii dar openSUSE parea cea mai afectata; solutia temporara implica folosirea unui driver mai vechi ce trebuia instalat manual de utilizator, avand la baza acest ghid. Cautand pe net informatii despre aceasta problema nu prea am vazut nimic nou, fie bun fie rau asa ca am decis sa caut asta pentru mine si sa impartasesc si celor care imi citesc blogul ceea ce am gasit.
Versiunea 270 prezenta in repo-urile openSUSE cu drivere Nvidia pare sa rezolve un prim bug in aceasta directie: Fixed a bug in the VDPAU presentation queue that could cause 1 second hangs when transitioning from blit-based display to overlay- based display. This would most commonly happen when disabling a compositing manager. Fie ca este Gnome fie ca este KDE, efectele Compiz sunt active intr-un fel sau altul sub driverul generic nouveau si pentru unii ca si pentru mine de altfel, imi sunt inutile si deci le opresc din dorinta de a avea niste resurse eliberate.
Versiunea 275, versiune ce nu este prezenta in repo-ul openSUSE cu drivere Nvidia, mai aduce cu el inca doua modificari notabile:
1. Fixed a bug that caused desktop corruption in GNOME 3 after a VT-switch or suspend/resume cycle.
2. Fixed a bug that caused freezes and crashes when resizing windows in KDE 4 with desktop effects enabled using X.Org X server version 1.10 or later.
Vorbind din perspectiva openSUSE pot spune ca am “simtit” acele freeze-uri sau hang-uri cum vreti sa le ziceti, si sub mediul de lucru Gnome 2.30. Sub alte distributii precum Ubuntu(pe cand mai folosea Gnone 2), Linux Mint sau Fedora(din nou pe cand folosea Gnome 2) pot spune ca mediul de lucru se comporta bine, deci pana la urma si particularitatile distributiei linux pot cauza probleme nu doar driverul pentru placa video.
Ca si o concluzie la cele descoperite de mai sus nu pot decat sa sper pe viitor ca dezvoltatorii de drivere de la Nvidia vor cauta sa mai rezolve si alte bug-uri caci indiferent de sistemul de operare folosit un bug poate crea mari neplaceri, mai ales cand vine vorba de partea grafica si accelerarea 3D.