Dacă nu ați citit prea multe pe internet despre LastPass vă pot spune că este un serviciu ce oferă atât persoanelor fizice cât și organizațiilor management pentru acele tipuri de date clasificate drept ”sensible”, altfel spus acele date care reprezintă un risc de securitate. Aceste date ”sensibile” cuprind un spectru destul de larg, de la parole până certificate SSL sau date bancare, pe care dorim să le stocăm într-un spațiu securizat și pe care să le accesăm la nevoie.
Din păcate pentru companie, anul trecut s-a încheiat cam șifonat… atunci când au recunoscut că au avut probleme de securitate. Personal nu mai am date acolo, dar pentru cei care încă folosesc serviciul sunt sigur că acest lucru a fost neplăcut, mai ales pentru organizații care cel mai probabil au demarat audituri pentru a măsura impactul.
Amuzant sau nu, în urmă cu câteva zile, am dat peste pagina web a celor numiți despre Passbolt. Managerul de parole este ”open-source” a.k.a cu sursă deschisă în dulcele grai românesc, fiind disponibil atât pentru platforma cloud cât și pentru cei mai clasici care preferă un centru de date (data center sau on-prem cum vreți să ziceți). O notă specială aici, suportă importul de date de la clientul KeePass. Echipa ce a dezvoltat programul este din Europa, lucru ce poate aduce valoare mai ales când GDPR a devenit o normă.
O imagine face cât o mie de cuvinte se spune, de aceea am ales să testez Passbolt folosindu-mă de Docker, așa cum este descris în cadrul acestei pagini. Panoul de control mi s-a părut familiar și nu m-am putut abține să nu fac o comparație.
Orice migrare de date este văzută ca un risc pentru orice entitate, dar sunt de părere că Passbolt poate fi avut în vedere mai ales atunci când ne dorim ca datele fie pe bătrânul continent.