Cu mult curaj dar mai ales cu foarte mult optimism (in mod normal nu sunt optimist despre o schimbare) am decis sa fac pasul cel mare si sa ma risc la o experienta fara ferestre si tot ce tine de acestea(antivirus, actualizari, etc, etc.). Acest pas a survenit dupa 4 ani de folosire in paralel a unei distributii linux openSUSE si Windows. Schimbarea efectiva s-a produs pe data de 24 mai 2012, iar bucuria m-am decis sa o impart si cu cei care imi citesc blogul.
O zi tipica folosind openSUSE Linux era chiar interesanta, aveam 3 discuri dure la dispozitie (cele interne erau in LVM iar cel extern era formatat ca NTFS), cateva secunde in plus la incarcarea sistemului de operare plus cateva jocuri care aveau client de linux dar si altele pe care le alesesem ca substitut pentru unele specifice sistemului de operare Windows… creadeam ca in sfarsit ma pot desparti de acest magnet de virusi. La o saptamana mai tarziu insa avem sa regret aceasta decizie si deja incepeam sa simt pe propria piele “de ce este asa si nu invers” precum crezusem initial.
De ce?… sau altfel spus cine este de vina? Oricat de mult as vrea sa dau vina pe openSUSE ca nu are prea multe jocuri in sursele de pachete, pe wine ca este asa de instabil si ai 90% sanse ca in urmatoarea versiune jocul emulat sa nu iti mai mearga(motiv pentru care am renuntat la el), pe cei care produc jocuri numai pentru Windows, pe jocurile cu sursa deschisa care desi setate pe grafica medie/minima imi incalzesc placa video pana la 101 grade Celsius (oua ochi careva? sunt moca), dau pe mine – factorul principal la schimbarii – si pe faptul ca nu am stat sa despic mai bine firul in patru pe anumite parti. Mai precis: de ce jocurile setate la valori reduse din punct de vedere grafic se comporta ca si cum ar fi setate la maxim? In perspectiva mea raspunsul este destul de simplu: munca voluntara si publicul tinta; cat de corect este raspunsul asta fiecare decide dar sa nu uitam ca sistemele de operare linux sunt instalate pe 1% din calculatoare la nivel global. Oricat de dornic eram sa accept substitutele pe atat de scarbit am ajuns sa fiu despre felul cum se comporta dupa instalare si configurare, caci nu imi permit sa imi actualizez componentele din calculator “zilnic” doar ca anumite programe sa functioneze.
Parazitii – Am comis-o din nou (necenzurat)
OK… ai comis-o, acum ce?
Din pacate sau din fericire pentru mine, imi place sa invat si sa descoper lucrurile mai mult pe cont propriu chiar daca exista sansa sa fac vreo greseala pe care sa o regret. Astfel, am ales sa imi protejez calculatorul de jocurile care dintr-un motiv sau altul imi prajesc componentele caci placa video avea limita de functionare la 110 grade Celsius, o limita pe care nu doresc sa o ating. Pe de alta parte am reusit sa aflu care este raspunsul la intrebarea cat rezista un gamer fara anumite jocuri atunci cand substitutele esueaza lamentabil. Raspunsul in cazul meu este o saptamana.
As avea un milion de feluri in care critic regresul dar prefer sa ma bucur ca am incercat o migrare completa chiar daca nu a iesit cum trebuia, ca mai apoi sa nu regret ca nu am incercat deloc. :)