De aproximativ 2 decenii navigatorul de internet Opera a fost o alternativă viabilă pentru aceia care nu au preferat din diverse motive Internet Explorer, Mozilla Firefox sau Google Chrome, indiferent că era vorba de desktop sau de un dispozitiv mobil. De-a lungul existenței sale Opera a devenit navigatorul implicit al circa 300 de milioane de utilizatori la nivel global.
Conform unui articol publicat în secțiunea Opera Developer News, tranziția are loc în condițiile în care dezvoltatorii Opera au considerat că ”motorul” navigatorului are aceleași capacități ca și Webkit folosit la ora actuală de către Chromium, versiunea liberă a navigatorului Google Chrome. Această tranziție va începe cu versiunea mobilă a navigatorului Opera care va fi motorizat de Wekbit și de motorul JavaScript V8, urmând ca mai apoi versiunea pentru desktop să facă și ea trecerea.
Din perspectiva utilizatorilor trecerea la Webkit poate fi separată în două lucruri: navigatorul apărut inițial în 1995 și dezvoltat de-a lungul anilor este mort și de cealaltă parte, următoarele versiuni de Opera vor fi derivate ale Chromium cu un nume specific; dacă sunteți fanul comparațiilor gândiți-vă la Mozilla Firefox și Seamonkey. Ce va ieși din asta rămâne de văzut.