Scopul acestui articol este familiarizarea incepatorilor cu notiuni precum IPv4, IPv6 sau DHCP. Sub windows situatia este destul de roza zic eu, pentru ca totul se petrece sub “capota” sistemului de operare. In schimb cand vorbim de o distributie linux trebuie sa avem in vedere faptul ca pe langa functiile de desktop, poate avea si functii de server(mic sau mare, server de mail, site sau chiar router). Astfel, eu unul cred ca orice utilizator de distributie linux, in special incepatorii, trebuie sa aiba si cateva notiuni de retelistica. Mentionez de la bun inceput ca acest articol este realizat cu ajutorul informatiilor de pe Wikipedia Romania pe care eu voi incerca sa le structurez cat mai scurt si pe intelesul celor care vor citi acest articol.
Ce reprezinta internetul?(nu, nu e gluma)
Cea mai cunoscuta definitie este aceea de retea globala(de acord si eu cu definitia asta) la care sunt conectati milioane de utilizatori. Pe de alta parte internetul are la baza sistemul implementat de TCP/IP.
Modelul TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) a fost creat de US DoD (US Department of Defence – Ministerul Apărării Naţionale al Statelor Unite) din necesitatea unei reţele care ar putea supravieţui în orice condiţii. DoD dorea ca, atâta timp cât funcţionau maşina sursă şi maşina destinaţie, conexiunile să rămână intacte, chiar dacă o parte din maşini sau din liniile de transmisie erau brusc scoase din funcţiune. Era nevoie de o arhitectură flexibilă, deoarece se aveau în vedere aplicaţii cu cerinţe divergente, mergând de la transferul de fişiere până la transmiterea vorbirii în timp real.
Aceste cerinţe au condus la alegerea a patru niveluri pentru modelul TCP/IP: Aplicaţie, Transport, Reţea (sau Internet) şi Acces la Reţea. Oricat de bizar pare aparitia internetului se datoreaza exact acestui fapt. Lectura completa o aveti AICI
Care este faza cu IPv4 si IPv6?
O intrebare cat se poate de corecta, pe multi dintre noi ne intereseaza decat sa avem o conexiune la internet stabila(cea de o platim in fiecare luna). Dar totusi intrebarea este importanta datorita faptului mentionat de mine anterior, orice distributie linux poate fi transformata in server de linux.
IP (Internet Protocol) este un protocol care asigură un serviciu de transmitere a datelor, fără conexiune permanentă. Acesta identifică fiecare interfaţă logică a echipamentelor conectate printr-un număr numit “adresă IP”. Versiunea de standard folosită în majoritatea cazurilor este IPv4. În IPv4, standardul curent pentru comunicarea în Internet, adresa IP este reprezentată pe 32 de biţi (de ex. 192.168.0.1). Alocarea adreselor IP nu este arbitrară; ea se face de către organizaţii însărcinate cu distribuirea de spaţii de adrese. De exemplu, RIPE este responsabilă cu gestiunea spaţiului de adrese atribuit Europei. Pentru lectura voastra personala continuarea se regaseste la aceasta pagina. In alta ordine de idei IPv4 este ceea ce va ofera providerul internet ca si adresa ip cand va conectati la internet.
Daca IPv4 este prezentul trebuie sa stiti ca IPv6 este protocolul viitorului in ceea ce priveste conexiunea la internet. Internet Protocol version 6 (expresie engleză; prescurtat IPv6) este generaţia următoare de protocol de nivel Internet din Modelul OSI (vezi şi TCP/IP#Nivelul Reţea (Internet)) pentru reţelele cu comutare de pachete, inclusiv pentru Internet. IPv4, versiunea folosită în 2009 pe scară largă, tinde să nu scaleze, numărul de staţii conectate la o astfel de reţea fiind limitat, iar Internetul apropiindu-se în anul 2010 de această limită. IPv6 implică în primul rând mărirea enormă a spaţiului de adrese de la 232 la 2128, dar şi autoconfigurarea adresei printr-un mecanism fără stări, standardizarea dimensiunii unei subreţele şi integrarea securităţii din protocolul IPsec… restul aveti AICI.
De vreme ce am vorbit de ip-uri nu se poate sa nu vorbim si de felul cum sunt ele atribuite. In cazul providerilor de internet din Romania cel mai folosit mod este prin DHCP(ip-uri dinamice) si mai putin prin IP-uri statice. DHCP este un protocol de reţea de calculatoare folosite de gazde (clienţi DHCP) care atribuie adrese IP şi alte informaţii de configurare de reţea importante în mod dinamic. Articolul complet poate fi vizualizat in cadrul acestei pagini.
Avand in vedere ca DHCP este cel mai utilizat mod de administrare a retelelor oferite de provideri trebuie sa aveti in vedere faptul ca achizitionarea si configurarea unui router va poate scapa de o parte din probleme. Un ruter (sau router) este un dispozitiv hardware sau software care conectează două sau mai multe reţele de calculatoare bazate pe “comutarea de pachete” (packet switching). Funcţia îndeplinită de rutere se numeşte rutare. În acest articol diferenţierea între rutere hardware şi rutere software se face în funcţie de locul unde se ia decizia de rutare a pachetelor de date. Ruterele software utilizează pentru decizie un modul al sistemului de operare, în timp ce ruterele hardware folosesc dispozitive specializate (de tip ASIC) ce permit mărirea vitezei de comutare a pachetelor. Restul articolului poate fi citit AICI. In alta ordine de ideei existenta unui router ajuta la construirea unei retele locale unde ip-urile de retea(precum 192.168.X.Y) sunt fixe singurul ip dinamic fiind cel oferit de provider atunci cand va conectati la internet.
Concluzia articolului meu:
– chiar daca sunteti incepatori nu strica sa aveti si cunostiinte de configurare a unei retele;
– niciodata nu se stie cand functiile de desktop ale distributiei folosite vor fi imbinate cu cele de server;
– chiar daca termenii par dificili nu trebuie sa va speriati cu rabdare ii veti invata;
– si in ultimul rand chiar daca acest articol nu acopera prea mult este un bun reper pentru cei care vor sa invete.