Relația de prietenie dintre Almalinux și Windows 10 pare să fie cel puțin pe moment una stabilă. Așa cum și titlul o sugerează voi prezenta în acest articol programul Cockpit, (și aici nu e vorba despre cel dintr-un avion) care poate ușura munca de administrare a unui sistem de operare Linux. Recomandarea la acest moment este să utilizați programul doar local sau în cadrul unei rețele interne pentru a evita atacurile de tip brute-force.
Cockpit este un program adresat tuturor tipurilor de utilizatori linux, de la cei noi (începători) până la avansați, sponsorizat de RedHat. Cockpit a fost menit să ofere o singură interfață, în cazul de față o interfață web care conține și un Terminal, prin care un sistem de operare linux să fie administrat, dacă preferați comparația se poate asemăna cu ceea ce reprezintă Control Panel sub Windows la care ar trebui să aveți instalat Windows Terminal. La acest punct totuși țin să menționez că am evitat comparația cu un bord de mașină din simplul motiv că este Crăciun azi și poate nu conduceți ci doar beți un spriț. Crăciun Fericit !
Instalarea Cockpit sub Almalinux cuprinde următorii pași:
– deschideți un terminal și logati-vă sub un utilizator cu drepturi de administrator (sau chiar cu root)
– dnf provides cockpit , astfel încât să aflăm în ce depozit de pachete se află programul și ce versiune are
– dnf search cockpit , pentru a vizualiza toate pachetele disponibile, așa numitele module adiționale, ce pot fi instalate și ulterior
– dacă nu vă interesează momentan modulele adiționale, atunci puteți instala programul cu următoarea comandă, dnf install cockpit
După ce ați instalat programul, accesul către interfata web se face la adresa https://127.0.0.1:9090/ (acceptați acel certificat SSL self-signed) iar ca și date de logare folosiți utilizatorul root și parola aferentă. Alternativ, este necesar să foloșiti un utilizator cu drepturi de administrator (se află definit în fișierul sudoers), căci după logare este necesar să apăsați pe butonul ”Turn on administrative access” .