De ceva timp am observat ca versiunea 11.2 a programului Flash Player imi face din nou probleme. Pentru mine acest lucru nu este o supriza caci am mai patit asa ceva si in trecut. Surpriza neplacuta a acestui fapt avea sa apara acum cateva zile cand am descoperit ca si alti utilizatori de distributii linux au probleme cu acest produs al companiei Adobe. Vazand aceasta situatie am decis sa testez si implicit sa fac cunostiinta mai bine cu doua alternative ale Flash Player si anume Gnash si Lightspark, ambele fiind programe cu sursa deschisa si cel putin sub openSUSE ambele sunt disponibile in cadrul surselor de pachete oficiale.
Ce este Gnash?
Gnash is a media player for playing SWF files. Gnash is available both as a standalone player for desktop computers and embedded devices, as well as a plugin for several browsers. It is part of the GNU Project and is a free and open-source alternative to Adobe Flash Player. It was developed from the GameSWF project. Cea mai recenta versiune a Gnash este 0.8.9 si poate fi descarcat urmand detaliile oferite in cadrul acestei pagini.
Ce este Lightspark ?
Lightspark is an LGPLv3 licensed Flash player and browser plugin written in C++/C that runs on Linux. It aims to support Adobe’s newer Flash formats and AVM2 virtual machine. Cea mai recenta versiune a programului Lightspark este 0.5.7; codul sursa poate fi descarcat de aici.
Pentru a intelege mai bine capacitatile celor doua programe am ales sa testez cateva saituri cu flash pe care le accesez zilnic precum: jocuri de browser, Youtube, Vplay si Trilulilu. Per ansamblu ambele programe s-au comportat destul de prost in unele cazuri modulul respectiv facand navigatorul inutilizabil timp de cateva secunde. Despicand firul in patru si lasand deoparte faptul ca Gnash suporta vizionarea de clipuri pe Youtube, Lightspark mi s-a parut destul de slab in toate testele efectuate cu saiturile pe care le vizitez, rezultatul fiind de fiecare data acelasi: un mesaj care ma anunta ca respectivul continut flash nu putea fi deschis. De partea opusa a performantei se afla Gnash nu pentru ca suporta vizualizarea clipurilor de Youtube, oarecum…, ci pentru ca la anumite pagini continutul flash era partial incarcat chiar daca aparea apoi o eroare a programului.
Deci, pana la urma cum sta treaba?
Regret sa o spun dar asta este adevarul: nici lightspark si nici Gnash nu se pot numi pe moment cel putin, alternative viabile pentru Flash Player asa cum este openJDK pentru Java de la Oracle. Astfel pentru moment trebuie sa suportam probleme de functionare ale FLash Player si fie optati pentru un downgrade catre versiunea 11.1 daca mai este disponibila in cadrul surselor de pachete ale distributiei voastre linux sau editati fisierul mms.cfg din /etc/adobe/ si in loc de valoarea 1 a setarii puneti 0.