Filozofia mea

filozofieIndiferent că suntem în mediul virtual sau nu, fiecare dintre noi se ghidează mai mult sau mai puțin după un set de reguli care alcătuiesc împreună ceea ce s-ar numi filozofie personală. Am făcut destule cursuri în facultate care se legau de filozofie și pot spune că m-au atras încă de la început, le-am considerat a fi o cale bună de învața cum să fii persuasiv.

Pentru această chichiță cotidiană am ales ca ingrediente filozofia GNU, programele cu sursă închisă destinate utilizatorilor de distribuții linux și mai ales atitudinea fiecăruia în fața discrepanțelor care se găsesc pe tărâmul pinguinului. De la bun început vreau să subliniez un lucru: consider existența entităților care promovează programele libere ca pe ceva de bun augur, mai ales că produsele software oferite acoperă zone în care companiile internaționale nu investesc nimic. Partea care mie unul nu îmi place și pe care am observat-o azi, este… elitismul de care dau dovadă cei care se ocupă de promovare, lucru care m-a determinat să îmi fac publică poziția vizavi de entitătile locale care fac asta și față de alți utilizatori care ajung și citesc conținutul acestui blog.

Filozofia (filosofia) (gr. φιλοσοφια, philein și sophia, etimologie: dragoste de înțelepciune): disciplina autonomă a culturii având ca obiect cunoașterea formelor și proceselor gândirii. Filozofia este o modalitate de gândire și investigare, formată dintr-un ansamblu de noțiuni și idei, care tinde să cunoască și să înțeleagă sensul existenței sub aspectele sale cele mai generale, o concepție generală despre lume și viață.

Punând în minte definiția filozofiei de mai sus precum și filosofia GNU este ușor de observat că misiunea este una mesianică, al cărui scop final este accesul nelimitat la un set de programe sau desigur distribuții linux, fără costuri și restricții. Din câte știu eu, pe plan local există singură entitate care promovează filozofia GNU, dar din perspectiva mea anumite ”reguli nescrise” atrag cel puțin în viziunea mea, atenția asupra faptului că promotorii trebuie să fie mai maleabili. Mi se pare nedrept ca un utilizator să primească ajutor doar dacă întrebările sale ”respectă filozofia GNU”, pe care cred că nu o știe, iar cand întreabă ceva despre un produs software cu sursă închisă este pus la colț asemeni unui delicvent, lucru destul de similar pe care l-am văzut și pe un forum destul de cunoscut, la urma urmei cu toții știm că fără unele programe cu sursă închisă distribuțiile linux ar fi folosite numai pentru servere și mai deloc pe calculatoarele personale.

Drept urmare consider că filozofia GNU își datorează existența multitudinii de oamenii care au aderat la ea, ea însăși fiind în viziunea aproape de extremism. Personal nu mie rușine să recunosc și să folosesc programe proprietare așa cum nu îmi este rușine să afirm că am fost pe Windows timp de 4 luni sau că îmi place să promovez programe libere. Filozofia personală vizavi de distribuțiile linux și programele folosite poate fi descrisă printr-un singur cuvânt: unitate. Consider o prostie ”abstinența” de la programele proprietare când tocmai acelea sunt mult mai bune, așa cum consider prostie și elitismul, la urma urmei tot un sistem de operare este cel care motorizează calculatorul, indiferent că e windows, linux sau mac.

Personal sunt de părere că atunci când programul cu sursă deschisă oferit de o distribuție linux nu este pe măsura așteptărilor, căutați mai întâi ajutor pentru a fi sigur că nu este vorba de folosire greșită, apoi căutați să înțelegeți limitările programului după care treceți la alternativele proprietare disponibile; crede și nu cerceta este o minciună. Pe moment sunt de părere că dezvoltarea nucleului linux dar și programele proprietare au adus distribuțiile linux mai aproape de calculatoarele personale, lucru care nu se va schimba prea curând în principiu datorită filozofiei de tip business a companiilor care produc programele.

În cele ce urmează vă voi prezenta o listă cu programele proprietare care îmi motorizează sistemul de operare openSUSE 12.2. Lista cuprinde:
– driverul Nvidida pentru accelerarea 3D, nouveau în viziunea mea este la început de drum
– Google Chrome ca navigator implicit, am și Mozilla Firefox dar este la rang de navigator de rezervă
– Flash Player, Java și chiar abominabilul Adobe Reader cu modul de navigator dezactivat
– Google Earth,
– Skype, nu dau găina din mănă pentru cea din Pidgin
– Team Speak
– pe plan secund mai adaug jocuri precum Urban Terror, platforma Steam și jocul Team Fortress 2, Regnum Online și Quake Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *