Ecologia si Lumea IT

Incepand cu anii 90 si pana in prezent lumea calculatoarelor personale, fie ele fixe(desktop) sau mobile(laptop, palmtop, etc) au evoluat intr-un ritm foarte mare. Ca si in cazul altor domenii in care s-au inregistrat progrese a aparut si grija pentru mediul inconjurator, deoarece daca dorim sa protejam mediul cea mai buna cale este reciclarea sau dezmembrarea acelor componente care devin inutile(in cazul calculatoarelor).

Oare cati dintre voi stiu ca un calculator produce dioxid de carbon in timpul folosirii? Oare cati dintre voi s-au gandit sa faca donatii oferind pc-uri mai vechi celor nevoiasi? Nu este nimic rau in a dona, dar daca tot se face o donatie mai bine s-ar strange fonduri pentru cumpararea de calculatoare cat de cat mai bune; mai bine sa alegem calitatea decat cantitatea, parerea mea desigur. Comparatia cu trecutul este inutila la fel ca si in cazul masinilor de exemplu, datorita faptului ca numarul calculatoarelor precum si numarul centrelor IT (provideri, motoare de cautare, etc) au crescut si ele; suprinzator am aflat ca motorul de cautare Google polueaza… ce paradox nu-i asa? acelasi motor de cautare care ne ajuta ne si afecteaza sanatatea incet dar sigur, precum fumatul(ca o mica paralela). Exemple pot continua dar nu cred ca are rost sa aratam cu degetul caci nu rezolvam nimic; tot ce putem face este sa cautam sa avem un echilibru in ceea ce priveste consumul si eficienta calculatorului personal.

Ce putem face ?
Cele mai elementare lucruri pe care putem sa le facem sunt:
– monitorizarea resurselor folosite si realizarea unui echilibru
– oprirea monitorului si a unitatii atunci cand nu avem treaba la calculator
– actualizarea periodica a componentelor hardware si software
Nu sunt lucruri destul de greu de realizat, dar pot fi provocatoare mai ales cand e vorba de reflexul de a lasa calculatorul pornit sau de a cumapara componente hardware. Nu stiu exact cum se realizeaza controlul resurselor sub windows sa fiu sincer, pentru ca il folosesc prea rar, dar stiu ca toate mediile de lucru existente, cu precadere KDE si Gnome, ofera scheme de powersaving pentru calculatorul utilizatorului; singurul lucru ce cade in seama utilizatorului este alegerea schemei de lucru respective. Partea mai buna vine din partea kernel-ului care are in structura sa un set de reguli in ceea ce priveste “power management-ul”. De asemenea in timp ce “fumam niste Google” am gasit ca ceva si mai bun de atat: producatorii de placi de baza au inceput sa implementeze metode control a consumului pentru hard-uri, placa video sau coolere prin aplicarea unor cipuri pe placa de baza. Putem spune ca pe viitor singura dilema ar fi cat de verde sa fie placa de baza aleasa, asta in functie de fondurile de care am dispune.
Nu stiu cat de mult am trezit spiritul Ecologic in ochii celor care au ajuns pana aici cu lectura articolului dar va pot motiva prin doua site-uri gasite:
1. LessWatts
2. Granola

De asemenea daca doriti sa aflati mai multe puteti sa continuati de aici ; nu uitati sa reveniti cu un comment si sa imi spune-ti ce a-ti mai gasit relevant pentru scopul acestui articol.
In concluzie fie ca suntem soferi(nu an nimic cu soferii este doar o alta paralela), fie ca folosim calculatorul, este de datoria noastra sa protejam mediul in care ne desfasuram activitatea. Gradul de protectie pe care il oferim depinde de fiecare in parte si de felul cum intelegem realizarea echilibrului intre consum si eficienta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *