Investiția în cryptomonede nu mai este ceva nou, doar că spre deosebire de investiția în acțiunile de pe bursă de exemplu, aici vorbim de un grad mai mare de volatilitate a prețului, așa că aveți grjă să investiți doar suma de bani pe care v-o permiteți să o pierdeți. Ca orice investiție realizată, mai curând speculă, atunci când aveți în vedere să cumpărați cryptomonede sau diviziuni ale acestora aveți nevoie să găsiți acel Exchange prin care să faceți achiziția.
Există destule entități care oferă posibilitatea de a cumpăra cryptomonede și respectiv posibilitatea de a le vinde prin propriul Exchange. Toate acestea funcționează conform noilor reguli în vigoare pe principiul KYC (”know your customer” sau ”know your client” cum vreți să ziceți), astfel că trebuie să transmiteți documente oficiale precum copie după buletin, pașaport și / sau după caz și copie după o factură de utilități pentru a putea face tranzacții sau retrage sume de bani în monedă reală (fiat).
Personal după ce am vizitat platforme precum blockchain.com, luno.com sau stex.com, m-am oprit asupra platformei binance.com. Platforma oferă posibilitatea de a cumpăra cryptomonde fie prin transfer bancar SEPA din contul tău local către Binance (banca va converti lei tăi grei în Euro) sau prin intermediul cardului. O dată ce este trecut procesul de validare prin transmiterea unui act de identitate, retragerile se pot face în același fel, către card sau către contul bancar.
Că tot am discutat despre Exchange, acesta este locul în care se poate face conversia între cryptomonede sau pot fi vândute pentru Fiat (dolari sau euro). O dată ce ați atins o anumită sumă, sper eu profit, o puteți retrage către contul bancar sau către card. În cazul Binance.com poate fi accesat Exchange-ul din browser sau din aplicația de smartphone.
Legislația din România s-a adaptat și ea existenței cryptomonedelor, așa că în Codul Fiscal sunt prevăzute și ce impozite se impun pentru profitul obținut ca urmare a tranzacțiilor făcute cu aceste monede virtuale. Astfel se impozitează cu 10% orice tranzacție mai mare de 200 Lei sau tranzacțiile totale realizate pe un an mai mari de 600 Lei. Detalii mai multe despre aceste modificări apărute în 2019 aveți în cadrul acestei pagini sau din aceasta.
Mult succes ! :)