Inainte de a incepe cu tutorialul meu tin sa va aduc la cunostiinta ca Wine a inceput sa faca pasi catre a doua versiune stabila si a facut public un prim RC (Release Candidate) si anume Wine 1.2-rc1. Ce este nou in aceasta versiune:
– Many new toolbar icons.
– Support for alpha blending in image lists.
– Much more complete shader assembler.
– Support for Arabic font shaping and joining.
– A number of fixes for video rendering.
– Font antialiasing configuration through fontconfig.
– Improved handling of desktop link files.
– Various bug fixes.
Chiar daca sunteti inceptori nu trebuie sa va fie frica in a instala programe folosind codul lor sursa. De ce este necesar acest lucru? In principiu acest lucru este necesar deoarece repo-urile diferitelor distributii linux sunt actualizate mai tarziu decat data la care o noua versiune de program apare. Acest lucru este normal dar uneori pentru unii dintre voi, acest lucru dureaza prea mult.
In mod normal wine poate fi instalat folosind administratorul de pachete al distributiei linux folosite, cuvintele cheie sunt: wine si gecko(motor ptr prezentarea corecta a formatului html din diferite programe, creat de cei de la Mozilla). De asemenea utilizatorii de distributii bazate pe debian/ubuntu pot instala wine deschizand un terminal(a.k.a consola linux) in care se introduce comanda sudo apt-get install wine.
A doua metoda de a instala wine, implica de asemenea folosirea terminalului(sau consolei linux, cum vreti voi sa ii ziceti); iata ce trebuie sa faceti:
1. deschideti terminalul si logati-va ca root folosind comanda su, tastati parola de root si dati enter
2. initiati comanda wget http://prdownloads.sourceforge.net/wine/wine-1.2-rc1.tar.bz2 si asteptati sa se descarce programul(in functie de viteza pentru care platiti poate dura chiar si cateva minute)
3. dezarhivati codul sursa cu comanda tar xvf wine-1.2-rc1.tar.bz2
4. dupa ce codul sursa a fost dezarhivat, accesati directorul nou creat prin comanda cd wine-1.2-rc1 si initiati pe rand urmatoarele comenzi: ./configure (acest pas este crucial, el detecteaza si eventualele pachete pe care voi trebuie sa le instalati; dupa instalarea lor reinitiati comanda), make (procesul de compilare care poate dura ceva timp) si make install (programul este instalat in sistem. De asemenea daca doriti sa dezinstalati wine din sistem folositi comanda make uninstall, tot din interiorul directorului wine-1.2-rc1.
5. initierea programului se face numai din terminal prin comanda winecfg; pentru aceeia dintre voi care doresc totusi o interfata puteti folosi Play on Linux sau Wine Doors.
Pentru a fi la curent cu cele mai noi versiuni de wine nu uitati sa accesati site-ul Wine HQ
Testare placuta va doresc ! :)