Daca sunteti utilizatori ai unei distributii linux, indiferent ca sunteti incepatori sau avansati, este imposibil sa nu fi auzit macar o data de serviciul Cron si de importanta acestuia. De vreme ce suntem in cadrul unui blog dedicat incepatorilor o sa incerc ca prin acest articol sa va prezint ce este si cum se foloseste cron.
Ce este Cron?
Cron is a time-based job scheduler in Unix-like computer operating systems. The name cron comes from the word “chronos”, Greek for “time”. Cron enables users to schedule jobs (commands or shell scripts) to run periodically at certain times or dates. It is commonly used to automate system maintenance or administration, though its general-purpose nature means that it can be used for other purposes, such as connecting to the Internet and downloading email.
Cron is driven by a crontab, a configuration file that specifies shell commands to run periodically on a given schedule. The crontab files are stored where the lists of jobs and other instructions to the cron daemon are kept. Users can have their own individual crontab files and often there is a systemwide crontab file (usually in /etc or a subdirectory of /etc) which only system administrators can edit. Wikipedia
In alta ordine de idei Cron este un program ce efectueaza sarcini in cadrul unei distributii linux la un anumit interval de timp fara a fi necesara vreo alta interventie din partea administratorului. Folosirea programului cron se poate face prin doua metode: prin intermediul consolei sau folosind o interfata grafica. Indiferent de metoda folosita trebuie totusi sa avem la dispozitie cateva exemple in acest sens. Navigand pe Google urmatoarele link-uri se pot dovedi utile(chiar daca exemple seamana nu strica sa avem mai multe surse cu exemple):
1. documentatia Ubuntu
2. scrounge.org
3. adminchoice.com
Folosind cron din consola implica si citirea indicatiilor date de programul ce trebuie executat (acele fisiere Readme, Install precum si fisierele din foldere de genu Doc) precum si folosirea unui editor de texte precum pico. Daca ati citit cu atentie explicatiile de mai sus cu siguranta stiti ca modificarea setarilor serviciului cron este facuta de administratorul de sistem (predominat) dar si de utilizator(mai putin).
Interfata grafica pentru cron elimina folosirea consolei care poate speria pe unii incepatori dar nu elimina faptul ca trebuie sa fi inteles informatiile oferite de linkurile scrise de mine mai sus. In cadrul acestui site aveti o lista cu programe care ofera o interfata grafica. Unele dintre ele sunt disponibile si prin intermediul administratorului de pachete pe cand altele trebuiesc instalate folosind codul sursa al programului.
Indiferent de calea aleasa va doresc configurare usoara ! :)