cPanel sau CWP ?

Din ce am observat firmele din România care oferă servicii de găzduire (hosting) și care încă nu au dat faliment din cauza pandemiei, preferă panoul de control cPanel dezvoltat de firma cu același nume cPanel L.L.C. La prima vedere numele cPanel nu spune multe dar dacă alegeți să faceți un tur al produselor oferite o vă faceți o parere destul de bună de acest produs. Un alt element care s-a schimbat la cPanel este prețul pentru folosirea lui, iar firmele de găzduire din România, ca și afiliați (a.k.a resellers), au actualizat desigur prețul și astfel abonamentul la un server virtual (a.k.a server VPS) a crescut dureros de mult pentru unii, sugrumați fiind de probleme financiare ale momentului.

Prima tendință este de a modifica serviciul de găzduire prin trecerea la un produs inferior, ceea ce înseamnă de multe ori trecerea de la un server virtual la un pachet de găzduire, caz în care costul licenței de cPanel este suporat de către firmă. Pe termen scurt este cea mai bună idee, poate chiar salvatoare, dar cum știm că internetul explodează… bine, bine, nu explodează am exagerat eu puțin :) , atunci când vine Black Friday sau când acele reclame pe Facebook atrag atenția, se dovedește că alegerea nu este tocmai bună.

Titlul articolului meu se numește ”Cpanel sau CWP” sau altfel spus, cu bani sau cu mai puțini bani, deoarece în zilele noastre orice investiție implică bani mai ales la început. Astfel dacă licența de cPanel vă mărește costurile puteți avea în vedere o alternativă mai ieftină și anume CWP (Centos Web Panel). Dedicat sistemului de operare Linux, CWP este alternativa care v-ar putea oferi un avantaj financiar având un demo online care prezintă elementele acestui panou de control cu mențiunea că la partea de administrator interfața folosește elementele unei licențe plătite. Recomandat aici este să aveți pe cineva care să vă ajute cu configurarea, mai ales dacă sunteți începători în Linux.

Am testat CWP, folosindu-mă de furnizorul DigitalOcean. Am creat contul de client și l-am alimentat cu 5 dolari iar în același timp am prins și o ofertă pentru clienții noi care primeau 100 de dolari valabili ca și credit pentru 60 de zile. Pentru testare am creat un Droplet cu 4Gb RAM memorie alocată și 2 procesoare virtuale (spațiul de stocare oferit fiind de 80 GB). Am urmat pașii de instalare indicați de dezvoltator și după 3 ore, chiar 4 pot spune că mi-am făcut o oarecare părere despre CWP pe care o voi împărtăși cu cei interesați care au avut răbdarea de a citi acest articol:

Plusuri:
– versiunea de bază oferită este gratuită, nu este cPanel dar ai un panou de control prietenos la dispoziție (atât pentru administrator cât și pentru utilizator)
– access la tutoriale de configurare, lucru pe care și cPanel îl oferă gratuit
– fiind configurat pe un server virtual, resursele nu mai sunt împărțite ca în cazul unui pachet de găzduire (etichetat de unii furnizori drept shared hosting)
– poate restaura conturi de cPanel din arhive (a.k.a full backup de cpanel)

Neutru(momentan):
– cPanel realizează o arhivă cu toate datele, acel full backup de care am zis, dar în CWP este configurat corect domeniul principal al contului, ceea ce se afla in cPanel – Domenii suplimentare (Addon Domains) nu este restaurat complet, ci doar configurat domeniul, casuțele de mail și baza de date. Manual trebuie repuse fisierele/folderele site-ului suplimentar din contul de cPanel, din acea arhivă de full backup

Minusuri (un pic mai tehnice):
– la configurarea serviciului de mail, CWP folosește Postfix pe când cPanel folosește Exim. Manual în firewall, programul csf instalat de CWP, după setarea opțiunii SMTP block 1, este necesar ca userul postfix să fie trecut în lista de Allow a secțiunii SMTP din firewall
– compilarea unei alte versiuni de PHP alta decât 5.6 este o ”aventură” din păcate, lucru știut și de dezvoltatori. Astfel pentru versiunea de PHP 7.3 aleasă de mine a fost nevoie de 2 compilări pentru a obține o instalare operațională (comanda php -v ajută mult aici, pentru a afla versiunea de PHP).

Nu critic CWP, dar nici nu ridic în slăvi, programul în forma sa gratuită oferă o alternativă destul de bună, dacă tineți să investiți într-un server virtual dar la care să reduceți povara licenței de cPanel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *