Acum o saptamana, mai precis pe 27 iunie, echipa de dezvoltatori din spatele navigatorului de internet Google Chrome ne-a oferit versiunea 20 a produsului lor. Printre numeroasele schimbari se enumera si rezolvarea a 23 de probleme de securitate dintre care 14 critice, cea mai recenta versiune de Flash Player, versiunea 13 pentru arhitectura pe 32 de biti precum si pentru arhitectura pe 64 de biti, disponibila pentru utilizatorii de linux prin intermediul Pepper API precum si noi elemente de siguranta grupate in jurul “seccompsandbox“. Vazand faptul ca Google Chrome versiunea 20 are cateva chestii dragute am zis sa ii dau o sansa, mai precis a doua, de al cunoaste mai bine si de ce nu sa il transform in navigatorul meu de internet implicit daca “relatia” se dovedeste a fi fructuoasa.
A compara Mozilla Firefox cu Google Chrome inseamna a compara un program cu sursa deschisa sustinut de voluntari cu un program ce are sursa inchisa… lucru pe care chiar am de gand sa il fac. In primul rand Mozilla Firefox ar fi “nud” daca ar fi instalat pe o distributie linux fara a avea si pluginuri instalate initial si deci navigarea pe internet ar fi greoaie daca nu chiar imposibila pe anumite saituri. De cealalta parte Google Chrome incearca sa isi seduca utilizatorii prin doua pluginuri ce vin la pachet cu navigatorul, anume Flash Player dar si o librarie ce permite vizualizarea documentelor in format PDF, un produs care este de asemenea marca Adobe. Sunt un utilizator de Firefox de cativa ani buni si chiar am incercat sa ma bucur de functia de Sync oferita de navigatorul celor de la Mozilla dar pot spune ca Google marcheaza inca un gol deoarece functia lor de Sync mi s-a parut MULT mai simpla, chiar daca ambele functii sunt capabile de aceleasi lucruri adica sincronizare bookmarks, parole, extensii sau taburi.
Deci pana acum Google Chrome pare a avea o conducere detasata in fata Mozilla Firefox… am spus ceva despre Chrome Web Store ??? Ce rautate pot fi, imi cer scuze ca era sa omit acest lucru. Ca sa nu ziceti ca sunt prea sedus de acest produs Google, va las pe voi sa aruncati un ochi pe Chrome Web Store dar si pe o versiune de testare a Mozilla Marketplace. Pentru mine cel putin un lucru este cert: folosirea Google Chrome va fi o aventura interesanta din care sper sa reusesc sa cunosc cat mai mult “concurenta”.