După câteva zile pline de năduf și stres cauzate de o răceală care s-a gândit să îmi tragă o vizită, am găsit în adâncul meu destulă putere să vă mai prezint o schimbare ce a avut loc asupra mea și a felului cum folosesc distribuția linux openSUSE. Menționez pe această cale că nu sunt complet vindecat și mai precizez faptul că unele măsuri de siguranță trebuiesc luate: dacă sunteți fan KDE și citiți acest articol părul din cap vă poate cădea deci aveți grijă să vă tundeți zero înainte de a citi articolul, dacă pisica este lângă voi când citiți acest articol asigurați-vă că jucaria preferată a animalului este pe aproape căci riscați să vedeți o pisică cum aleagă după ”gnome” pe monitor și în ultimul rând asigurați-vă că aveți proviziile cu apă pe aproape.
De mai bine de 6 ani sunt utilizator openSUSE și până recent eram și un mândru utilizator al mediului de lucru KDE. Schimbarea de la KDE la Gnome a fost una cât se poate de simplă: reinstalare completă a sistemului de operare openSUSE versiunea 12.1, căci așa cum se știe amestecarea mediilor de lucru poate fi mai periculoasă decât închiderea unei ”ferestre”. După aplicarea actualizărilor din depozitele de pachete și implicit a modificărilor mele, rezultatul a fost acest ”monstru”:
Același Intel Core 2 Duo la 2Ghz cu 2Gb de Ram și aceași placă video Nvidia GeForce 9400GT cu 1024 Mb de VRAM, intrase în mod oficial sunt controlul ”piticului”… de calculator și credeți-mă când vă spun ”piticul” era pus pe treabă. Dacă sub KDE puteam naviga și în vis printre meniuri în Gnome m-am trezit că folosesc o tabletă și că pe post de ”deget” folosesc pointerul de la mouse. Procesul de obișnuire este lent pentru că și acum mai am tendința de a mișca pointerul de la mouse către colțul dreapta jos a ecranului…
Trecând peste partea vizuală, sub ”capotă” Gnome 3.2.1 nu este așa cu m-am așteptat să fie, dovedindu-mi spre exemplu că nu trebuie să pierzi 500-600 Mb de Ram după logare ci doar 350-400 pentru a funcționa. Pe de altă parte am fost suprins plăcut de faptul că aplicațiile pornesc mai repede pe Gnome spre deosebire de aceleași aplicații sub KDE. Oare cum s-a întâmplat această decădere la KDE a performanței rămâne un mister pentru mine. Trebuie să recunosc navigatul oarecum diferit prin meniuri este ceva frumos, plăcut chiar, dar totuși ”piticul” are oarecum mușchii neformați când vine vorba de jocuri și spun asta deoarece la unele modul ”full screen” nu functionează corespunzător putând observa o parte din bara mediului de lucru iar la altele a trebui să mai umblu la partea grafică pentru a câștiga FPS.
Aceia dintre voi care poate nu știu, SUSE este versiunea comercială a openSUSE și are ca mediu de lucru implicit Gnome 2. Recent am avut ocazia să testez acest prim-pitic cu care am luat contact prin Debian 6 și am observat că din punct de vedere al consumului de resurse era la fel de ”ușor” ca și medii de lucru consacrate, valoarea observată de mine fiind 250 Mb de Ram. Ceea ce vreau să subliniez aici este faptul că deși KDE a suferit destule schimbări structurale, cei de la Gnome au reușit să țină oarecum în frâu consumul de resurse al mediului lor de lucru chiar dacă s-au gândit să îi facă un ”face lift”. Oare curentul electric este prea scump prin zona KDE? sau se plătește în ”ferestre” care poate sunt sparte?
”Dar cum așa??? Gnome ie nașpa, sunt destule articole pe internet care afirmă asta…” Cât se poate de familiară este această replică și poate că undeva în ea există și un sâmbure de adevăr. Dacă e să ne gândim la plăci video vechi a rula Gnome 3 este ca și cum cineva ar încerca să învețe chineza pe întuneric și deci complet îndreptățiți să afirme ceva asemănător cu cele afirmate de mine anterior. Totuși poți fi fan KDE, cu o pisică tare activă și cu destule provizii de apă lângă tine ca să încerci cel puțin live o distribuție linux cu Gnome 3. Personal nu regret trecerea făcută, la urma urmei mă interesează să am un echilibru între performanță de consum și Gnome îmi asigură acest lucru. Astfel, după o zi de navigat pe internet folosind Chrome, ascultat muzică folosind Clementine, chat pe pidgin / skype / rețelele de irc și chiar câteva jocuri, știu că memoria Ram nu va fi ”răpită” așa cum ”grasul” KDE făcea și cu mai puțin stres pe memoria Swap.