Indiferent că este un telefon cumpărat cu banii strânşi din ultimele câteva salarii (adică telefon de buget) sau din contră este unul performant care ştie aproape să şi “respire” pentru noi, nu strică să cunoaştem şi ce anume se află configurat din punct de vedere hardware şi software pe respectivul dispozitiv. Cele două aplicații care pot face lumină în acest caz sunt Sensors și Droid Info.
Sensors, tradus în limba română prin Senzori este o aplicație creată de un român. După cum spune și numele face doar un singur lucru: detectează senzorii existenți de pe dispozitivul utilizatorului respectiv cel de accelerație, câmp magnetic, proximitate, presiune, temperatură și multe altele. Ceea ce m-a încântat foarte mult este faptul că nu are niciun fel de reclame, aplicația fiind oferită gratuit, ocupând puțin spațiu pe dispozitiv.
Droid Info este o aplicație mult mai complexă decât prima. Pe lângă faptul că detectează senzorii dispozitivului, mai oferă informații din punct de vedere hardware despre procesor, ram, memorie internă, software versiunea sistemului de operare și detalii despre temperatura anumitor componente precum cea a bateriei. Aplicația aceasta nu este la fel de “cuminte” deoarece primeşte permisiunea la tot ceea ce implică partea hardware şi software.
Drept urmare dacă aţi cumpărat o “chinezărie” mai mult sau mai puţin performantă nu este rău să cunoşteţi limitele dispozitivului căci nimic nu este mai rău, din punctul meu de vedere, decât o aplicaţie care rămâne “agăţată” din cauza lipsei de resurse.